Sinterklaas actie

Sint Nicolaas in Assisi

Rond het jaar 1000 werd in Assisi een kerk gebouwd die aan Sint Nicolaas werd toegewijd. Deze kerk bevond zich op de plaats waar zich nu het informatiebureau voor toerisme bevindt. Overblijfselen van de kerk zijn nog te bezichtigen in het museum onder het huidige Piazza Commune. In deze kerk ontving Franciscus een deel van zijn godsdienstige opvoeding.

Assisi kende ook een Sinterklaasfeest. Op 6 december werd er een “bisschop” van de kinderen gekozen. Een aantal van zijn kameraden fungeerde als “acoliet”. De kinder-bisschop deed de “mis” en zong hymnen en antifonen. De jonge bisschop “heerste” tot het feest van Onnozele Kinderen (28 december). Op die dag begaf hij zich, vergezeld van “kanunniken” en voorafgegaan door een processie van jongens met kaarsen en fakkels naar de echte bisschop. Daar werd de antifoon “Laat de kinderen tot mij komen” gezongen. De “bisschop” van de kinderen ondervraagt de echte bisschop, waarbij ernstige en komische vragen elkaar afwisselen. Na deze ondervraging gaat de wijn rond. De plechtigheid wordt besloten met een “zegen” en de processie gaat de kerk in. Daar ontdoet de jongen zich van zijn gewaden.
Het ritueel is gericht op nederigheid: de ouderen, wijzen en machtigen moeten zich ook maar eens onderwerpen. Meestal werd het gewoon dikke pret, waarbij soms alle remmen werden losgelaten.

Sint Nicolaas in Nederland?

In de duurste periode van het jaar (Sinterklaas en kerst) willen we aandacht vragen voor kinderen en verborgen armoede. Ter informatie: in 2010 leefden in Nederland 327.000 kinderen jonger dan 18 jaar in een gezin met een inkomen beneden de armoedegrens. Dat zijn gemiddeld drie kinderen per schoolklas! De meeste arme gezinnen zijn eenoudergezinnen, allochtone gezinnen of gezinnen die al van generatie op generatie arm zijn. Maar ook werkende ouders kunnen een laag of wisselend besteedbaar inkomen hebben. Een vrij nieuwe groep armen betreft de gezinnen waarin sprake is van schuldenproblematiek.

Op 17 november houden we een inzameling van nieuw speelgoed, dat via voedselbanken zijn weg naar de goedheiligman zal vinden.

Ga thuis verder na 17 november!

Kijk op sinterklaasbank.nl en lees dat de Sinterklaasbank vindt dat niemand buiten de boot mag vallen. Zij willen iedereen laten meedelen in de vreugde van pakjesavond. Dus óók kinderen van gezinnen zelf geen cadeaus kunnen betalen.
Daarom zamelen zij geld in om te kunnen zorgen dat Sinterklaas echt voor ieder kind een cadeautje heeft.

Op rodekruis.nl leest u over een initiatief voor een sinterklaasfeest voor kinderen die “buiten de boot vallen”.

En ook nà 5 december wordt uw hulp erg op prijs gesteld: Stichting Jarige Job helpt kinderen die geen verjaardagsfeest kunnen vieren. Dat gaat om 60.000 kinderen in Nederland! De stichting geeft een verjaardagsbox waar het volgende in zit:

 • Kado (meerdere kado”s: vanuit de gedachte dat broertje/zusje ook een kado aan de jarige kan geven)
 • Lekkers voor thuis (worstjes, drinken, snoepzak)
 • 30 traktaties voor in de klas
 • Traktatie voor de meester of juf
 • versieringen voor thuis (slingers, ballonnen, bekertjes, bordjes, servetten enz.) taart van te maken)
 • Slagroom, glazuur, kaarsjes voor op de cake
 • Cake (taart is niet houdbaar vandaar cake met alle ingrediënten om er zelf een mooie taart van te maken)
 • Slagroom, glazuur, kaarsjes voor op de cake

Doe mee en ondersteun een normaal sociaal emotioneel leven van tienduizenden kinderen in Nederland! En vraag anderen om u heen om ook mee te doen!

4 reacties

 1. Thea van der Werf

  Prima actie! Doe graag mee aan de speelgoedinzameling op 17 november en ik ben erg benieuwd naar andere acties!
  Lijkt me wel belangrijk om acties goed op elkaar af te stemmen en eventueel te bundelen: vaak lopen goed bedoelde intiatieven langs elkaar…

 2. Maarten Boter ofs

  Doe ook graag mee met deze actie!
  Nog even een suggestie: pak het speelgoed(je) niet in voor de inzameling, zodat de distributeurs snel kunnen zien of het voor een meisje of een jongen bestemd is en voor welke leeftijdscategorie.

 3. Ans Pieper

  ik vond het voor mijzelf ook al leuk om cadeautjes te kopen. Ik had een bedrag in mijn hoofd en heb daar vier presentjes voor gekocht. Onder andere een theeserviesje. Dat vind ik zelf een mooi cadeau. Geen Lego, want wat heb je aan een doosje Lego. het was heel feestelijk om de speelgoedwinkel op het AK te zien. De eerste actie is al vast geslaagd.

 4. Kok Klever

  Ik hoorde van een congratie van Franciscanessen die hun Sinterklaasgeld bij elkaar hebben gelegd en toen voor 500 euro boeken voor de kinderen hebben gekocht. De boekhandel heeft er toen gratis papier en stiften bij gedaan!!!
  Onze inzameling is naar de Voedselbank Den Bosch/Rosmalen gegaan die 247 gezinnen van cadeau’s wilden voorzien.
  Er was ook wat tweedehands speelgoed binnengekomen. Dat is naar Emmaus gegaan.
  Dat het ‘geen cadeau’s krijgen met Sinterklaas’ lang blijft hangen merkte ik deze week nog in het verpleeghuis. Een man van 85 jaar had het daar feitelijk nog moeilijk mee. Dit draag je een leven lang mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven