Kwetsbare verhalen over… twijfel, angst en onzekerheid

In de aankomende periode deelt de Franciscaanse Gideonsbende steeds franciscaanse en persoonlijke verhalen over thema’s die je misschien liever uit de weg gaat. De Franciscaanse Gideonsbende nodigt je uit om deze thema’s juist aan te gaan. Lees erover, praat er met anderen over en draag de verhalen als medailles bij je.

Het vijfde thema dat wij met jou willen aangaan is: twijfel, angst en onzekerheid. Op deze pagina vind je een thematische uitleg, een franciscaans verhaal, en een ervaringsverhaal ter inspiratie. Ken jij dergelijke verhalen? Misschien draag jijzelf deze verhalen bij je, of heeft je buurman, buurvrouw, broer, zus, vriend of vriendin een verhaal dat hierop aansluit. Verzamel deze verhalen dan.

Twijfel, angst en onzekerheid

Geen onbekend gevoel: twijfel. Je wilt een stap zetten of iets doen, maar je wordt weerhouden door twijfel. Misschien ben je angstig voor het onbekende? Of er is angst voor afwijzing, of dat je niet goed handelt. Je kunt je suf piekeren over verschillende opties en mogelijkheden. Een stukje onzekerheid kan blijven, maar geen keuzes of stappen zetten uit angst of twijfel of onzekerheid zorgt ervoor dat er helemaal geen enkele stap wordt gezet.

Dit gaat natuurlijk verder dan het twijfelen over welke jas je aan zult trekken. Ook al is het vervelend dat je een nat pak krijgt wanneer je niet voor een goede waterafstotende jas hebt gekozen. Maar stel je voor… je bent nat en dan? Uiteindelijk word je wel weer droog, hoe dan ook. Dit natte pak en van een relatief kleine koude kermis thuiskomen is slechts een luchtig voorbeeld.

De vraag is: wat doe ik bij twijfel, waar komt die vandaan en waar ben ik angstig voor, wat maakt mij onzeker? Er bestaat een gezegde: ‘Het voordeel van de twijfel’.

Twijfel is niet te onderdrukken, het is een soort zoektocht die kan leiden tot een onderzoek naar waar je angsten liggen en wat voor jou echt belangrijk is. Je kunt je dan ook afvragen hoe reëel deze angst is. En als het werkelijk gebeurt, wat dan?

Soms heb je meer informatie nodig om een beslissing te kunnen nemen. Of je hebt het nodig dat je steun kunt vragen.

Twijfel, angst en onzekerheid zijn gevoelens die nu eenmaal bij ons mensenleven horen. Het is alleen de mate waarin het je leven belast in plaats van dat het vertrouwen en vreugde geeft.

Franciscus vond baat bij het bidden en zich terugtrekken op eenzame plekken om tot inzicht te komen. Hij gaf zich er als het ware aan over en legde het in handen van zijn Schepper. Zo lezen we dit in het gebed voor het kruis:

Hoogste, roemrijke God,
verlicht de duisternis van mijn hart
en geef mij het juiste geloof,
de vaste hoop en de volmaakte liefde,
de erva­ring en het gees­te­lijk zintuig, Heer,
om uw heilig gebod waarach­tig te kennen en te vol­bren­gen.

Franciscaans verhaal

Franciscus hoopte innig dat de Heer hem het verdere verloop van zijn omgang met zijn broeders zou kunnen openbaren, en daarom zocht hij een plek op om te bidden, zoals hij zeer vaak deed. In angst en beven mediteerde hij daar een hele tijd en dacht hij na over al die jaren die hij slecht besteed had, ondertussen steeds deze zin herhalend: ‘God, wees mij, genadig’ [Lc 18,13]. Opeens begonnen een onuitsprekelijke blijheid en een onvoorstelbare gelukzaligheid meer en meer het binnenste van zijn hart te overweldigen. Hij wist niet meer hoe hij het had, want geleidelijk aan verdwenen alle neerslachtigheid en duisternis die zich in zijn hart genesteld hadden uit angst over zijn vorig leven. Opeens had hij er nu vertrouwen in dat hij opgelucht mocht ademhalen. Daarna raakte hij in vervoering. Hij leek opgenomen in een lichtgloed, en doordat de blik van zijn geest zich verruimde zag hij wat de toekomst zou brengen. Na enige tijd verdween het gelukzalige gevoel, maar Franciscus bleef zich geestelijk vernieuwd voelen en een ander mens.

Vrij naar 1 Celano 26

Persoonlijk verhaal

Twijfel, angst en onzekerheid zijn woorden die ik in mijn hele leven heb ervaren, alleen kende ik als kind deze woorden nog niet maar de gevoelens wel. Twijfel over de keuze van de opleiding. Wat wil ik later worden? Angst om verlaten te worden. Angst voor de eenzaamheid. Onzekerheid of ik wel hardop durfde voor te lezen.

Na het overlijden van mijn man 6 jaar geleden was ik mijn kompas kwijt. De zin van het leven was een gedachte waar alles om draaide. Na een lange zoektocht heb ik rust en vertrouwen in de toekomst gevonden. Nu komt plotseling in maart jl. een eind aan deze rustige stabiele situatie: CORONA. De eerste maanden heb ik als rustig en zelfs prettig ervaren. Ik leefde met vrienden en familie in een kleine bubbel. Iedereen zat in hetzelfde schuitje.

Nu krijgen wij meer vrijheid en wordt de bubbel groter. Voor mijn gevoel is er nog niet veel vrijheid gekomen. Bij nieuwe activiteiten denk ik na of ik me vrij voel. Met kleine stappen gaat de wereld weer open.

Al deze emoties hebben mij gemaakt tot een vrouw die beslissingen durft te nemen. Angst, twijfel en onzekerheid te accepteren en hiervan te leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven