Veertigdagentijd challenge – week 5

Verhalen over groepen

Voordat we met deze challenge begonnen, zagen we in een filmje van Rolf Dobelli dat je nooit bang hoeft te zijn om groot nieuws te missen. Want ook als je geen nieuws leest en het journaal niet kijkt, hoor je vanzelf wel het nieuws dat er echt toe doet. COVID-19 valt wat ons betreft onder nieuws wat er echt toe doet. Het heeft aangrijpende gevolgen voor velen. Wat ons opvalt is dat in deze tijd, door het nieuws niet te volgen, de verhalen over COVID-19 emotioneel beladen zijn. We horen niet ‘horeca moet sluiten’, we zien in plaats daarvan de kroegbaas die huilt omdat hij niet weet hoe hij de kroeg overeind moet houden zonder inkomsten en omdat hij zich zorgen maakt over zijn personeel dat nulurencontracten heeft. We horen van een man die zijn vrouw na 65 jaar huwelijk niet meer mag bezoeken in het verzorgingstehuis. We zien foto’s en filmpjes van vermoeide en hongerige zorgmedewerkers die na hun werk lege winkels aantreffen.

Daarnaast zijn er alle berichten op Facebook van de positieve intitatieven. Mensen die bloemen sturen naar zorgpersoneel. Digitale kunst lijkt er te zijn in overvloed en in de een na de andere Faceboekgroep bieden mensen aan om boodschappen voor anderen te doen.

Er is veel te zeggen over de mens als groepsdier. Groepen mensen zetten positieve initiatieven op. Aan de andere kant is het net zo goed die groepswerking die zorgt voor de verspreiding van nepnieuws en voor lege winkels.

Deze week wat extra aandacht voor de mens als groepsdier.

Lees-/luistertip

  • De meeste mensen deugen; Rutger Bregman zoekt andere antwoorden op eeuwenoude vragen. Want hadden we al die eeuwen wel gelijk toen we zeiden dat de mens een beest, een zondaar en een egoïst is. Tot en met 6 april is het boek gratis te beluisteren in de luisterbieb. Moet je de app wel even downloaden.

Kijktip

  • The Laundromat; Deze speelfilm met documentaire-aspecten vertelt het verhaal van het Panama Papers-schandaal vanuit het oogpunt van de juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca. Over belastingontwijking en de kansen van arm en rijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven